За 12-та поредна година  в Брестовица ще се проведе фестивал

...
За 12-та поредна година  в Брестовица ще се проведе фестивал
Коментари Харесай

Два дни фестивал на гроздето и виното в Брестовица

За 12-та поредна година  в Брестовица ще се организира фестивал под мотото " Брестовица - грозде и  вино ".
Прочетете още
Тази година празникът е част от „ Европейските дни на наследството “ в община „ Родопи “, които не престават до края на месеца.

На 22 и 23 септември площадът пред кметството ще събере на едно място винарските мазета от района, производители на фермерски артикули и майстори на художествени занаяти, обединени под мотото „ Живо завещание “.

В първия ден на фестивала празникът ще стартира в 10:00 часа с отворени порти във Влаховата къща - Музей на виното. Къщата ще приема гости до 19,00 ч. По време на национално-революционното придвижване през 19-ти век тя е била укритие на Левски в Пловдивския край.

Официалното разкриване на фестивала е от 19: 00 часа с факелно шествие и девойки, които ще пресъздадат античния бит по мачкане на грозде. Вечерта ще продължи с празнична фолклорна стратегия на децата от ДГ „ Първи юни “ в селото.

На 23 септември участниците във фестивала ще създадат шествие от църквата " Св. Теодор Тирон ", където ще бъде отслужен молебен за здраве и благодат до актуализирания площад в селото.

Там, още от сутринта, ще бъдат подредени щандове на локалните винарски мазета и фермерски базар. Специални работилници ще показват пред гостите изобразяване на стъкло, разработване на кукли и сувенири от царевична шума, месене на самун от лимец, част от Панаир на занаятите.

Фестивалната стратегия стартира в 11, 45 часа, като се чака на сцената да се качат над 35 състава от разнообразни фолклорни области в България.

12-тото издание  на „ Брестовица- грозде и вино “ е организирано от НЧ " Съзнание-1873 "   в село Брестовица, с поддръжката на община " Родопи " и кметство Брестовица.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР